top of page

Šildymo sezonas

Vienas dažniausių (ir svarbiausių) klausimų, ką užduoda beveik kiekvienas gitaristas - kaip elgtis

smuiko remontas

su gitaromis žiemą? Radiatoriai jau karšti, namų mikroklimatas stipriai pasikeitė, jaučiame tai oda ir nosimi. Ką jaučia mūsų gitaros ir kaip į tai reaguos?


Gitaroje gyvuoja tris medžiagos: medis, metalas ir plastikas. Ir tos medžiagos skirtingai reaguoja į klimato kaitą. Jeigu metalas tik apsineša oksidais, o plastikas tiesiog po truputi degraduoja, tai medis - labiausiai judantis dalykas. Būtent tai ir sukelia problemas, tokias kaip:

  • iššokę skirsniai ir išlindę skirsnių galai

  • stygų aukščio pasikeitimai

  • skilimai

  • deformacija

  • gali būti, kad net keičiasi gitaros tembras


smuikų remontas
atšokęs skirsnis

Elektrinės gitaros mažiausiai kenčia ir vienintelis dalykas, kas gali atsitikti - tai bėdos su skirsniais (kurios ir taip atsitiks su laiku, nepergyvenkite), bet juos visada galima įklijuoti, o aštrius galus nušlifuoti ir suapvalinti. Kaip taisyklė tai yra gamintojo (o dar tiksliau - jo medienos tiekėjo) klaida, kai piršlentės ruošinys nepakankamai išdžiovintas. Tuomet prisitaikymas prie kito klimato vyksta jau ant gatavos gitaros su skirsniais, kurie tikrai savo formos nepasikeis. Todėl laikyti elektrinę gitarą ypatingom sąlygom nėra taip būtina, patalpų drėgmės lygis gali būti tarp 30 ir 70%



violončelių remontas
laminuota gitara

Panašiai jaučiasi ir akustinės\klasikinės gitaros iš pilno laminato (faneros liaudiškai). Tačiau jos yra jautresnės dėl savo konstrukcijos - ten medžio dalių ir jų kryptys sudėlioti daug įdomiau, taip pat ir daugiau suklijuotų elementų. Dėl ypatingai žemo drėgmės lygio gali kažkas atsiklijuoti (visai nepastebimai), tai paskui atsiliepia deformuota deka ir pernelyg aukštu ar žemu stygų aukščiu. Dėl labai drėgnų sąlygų deka gali pradėti judėti ir be vidinės konstrukcijos pažeidimų



styginių meistras
gitara iš pilno masyvo

Jautriausios gitaros - tai akustinės ir klasikinės su deka (ar visu korpusu) iš medžio masyvo. Dažnai būna, kad žmogus perka brangią gitarą ir galvoja, kad čia bus kaip su brangiu automobiliu - jo kokybė leidžia juo naudotis be ypatingos priežiūros ir remonto. Bet yra atvirkščiai - brangios ir kokybiškos gitaros yra labai jautrios, bijo visko, lengvai lūžta, pastoviai reikalauja priežiūros. Šildymo sezonas joms yra didžiausias pavojus. Nesilaikant drėgmės režimo gitara greit taps nebegrojama (stygos bus arba aukštai, arba "atsiguls" ant skirsnių), o prie to pačio ant priekines dekos gali atsirasti įtrūkimai, skilimai. Aišku, tai yra sutvarkoma, bet gitara praras savo prekinę išvaizdą ir turės randą.

 

Kaip padėti savo gitarai saugiai atlaikyti žiemą?

  • įsigykite drėgmės matuoklį (higrometrą), gal net kelis. Jie nedaug kainuoja bet labai padeda laiku pastebėti pavojingą situaciją ir atitinkamai sureaguoti.

smuikų taisymas
higrometras

  • turėkite kietą dėklą, jis padės sukurti atitinkamą mikroklimatą gitarai net kai radiatoriai dirba iš visų jėgų.

violonceles taisymas
kietas dėklas

  • pasirinkite vieną iš drėkintuvų gitarai. Yra jau sukurti "protingi" drėkintuvai, kurie palaiko reikalingą drėgmę gitaroje (kaip čia), taip pat tradicinės plastikinės dėžutės su celiuliozinėm kempinėm (kaip čia), o jeigu visai norėtųsi sutaupyti - galima pagaminti drėkintuvą is dantų šepetuko ar muilo dėklo (tik skylių reikia pridaryti), celiuliozinės kempinės iš maximos (būtent celiuliozinės, nes jos gerai paleidžia drėgmę) ir sąvaržėlės. tai galėtų atrodyti taip. Svarbu! Nepirkite pigių aliexpress drėkintuvų arba keiskite iš karto kempinėles, nes jos yra baisios ir sugadins Jūsų instrumentą,

celes meistras
skirtingi drėkintuvai

  • nelaikykite gitaros šalia radiatorių, palėpėje ar rūsyje.

  • bandykite palaikyti namuose\studijoje drėgmę naudojant oro drėkintuvus, difuzorius (nors jie nelabai galingi). Tai nauda ne tik gitarai, bet ir Jūsų odai ir kvėpavimo takams.

styginiu taisymas
oro drėkintuvai

  • jeigu drėgmės lygis yra geras, galite drąsiai nesilaikyti jokių rekomendacijų apart laikymo šalia radiatorių. Galima gitarą ištraukti iš dėklo ir padėti ant stovo ar pakabinti ant kablio.


Geras drėgmės lygis 40-60%


Tikiuosi, kad šitie paprasti patarimai padės Jums išsaugoti savo mylimą instrumentą žiemos laikotarpį. Žinoma, ne visada tai padeda 100%, yra nemažai gitarų, kurios vis tiek skils ar susisuks net su idealiom sąlygom (pvz. akustinės Gibson ar Guild). Bet mes visada padėsime jas sutvarkyti!




Papildomai apie tai, kaip drėgmė paveikia medieną galite pasiskaityti:



632 peržiūros1 komentaras

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page