top of page

Kodėl atsiklijuoja tiltai?


guitar repair
Tiltas atsiklijavo

Ši problema dažnai atsiranda (ypatingai žemos klasės) gitarom. Kiekvieną akimirką gitaros deka ir tiltas gauna nuo 40 iki 80kg stygų tempimo (o 12-stygė apie 120kg!) , kurį atlaikyti nėra taip paprasta. Todėl kartais dėl tam tikrų konstrukcijos ir surinkimo klaidų tiltas atsiklijuoja. Laiku sutvarkyta gitara ir toliau gali puikiai tarnauti ir skambėti. Svarbu teisingai surasti priežastį


 

Kodėl tiltas neatlaiko įtampos?

  • Dažniausia – blogai priklijuota. Kaip yra blogai?

Prastas tilto ir dekos klijavimo kontaktas, yra didelis lako storio (o kartais ir didesnis) tarpas, kuris tiesiog užpildomas klijais. Gamyklos dažniausiai išfrezuoja belenkokios formos ir gylio „langelį“ pro laką, kuris tik primena tilto formą. Klijuojant tiltas atsiremia į laką, bet tikrai ne į medį. Labai pigios gitaros net to „langelio“ neturi, ir tiltą klijuoja tiesiai ant lako.


guitar repair
tvirtinimas neklijuojant iš viso
guitar repair
blogai paruoštas klijavimo plotas

  • Netinkamas klijų tipas\mažai klijų.

Klijuojant medį prie medžio turėtų būti naudojami medienos klijai. Bet dėl didelių frezavimo paklaidų ir didelio oro tarpo gamyklos pasirenka Cianakrilato (CA, arba superglue) arba epoksidinius klijus. Šitie klijai giliai įsigeria į medį ir paskui labai sudėtinga viską išvalyti.


guitar repair
Klijavimas su CA klijais

  • Per gilus pjūvis pro laką.

Kai kurie gamintojai nededa labai storai laką ir paruošia klijavimo vietą pjaudami jį su peiliu ir šalindami jį su kaltu. Peilis prapjauna medieną (ypatingai kedrą) ir tiltas laikosi vien ant tos susilpnėjusios vietos. Kai tiltas atsiklijuoja, matome visą tą dekos gabaliuką, kuris gražiai lyg ištrauktas iš gitaros pagal nupjautą liniją.


guitar repair
Per gylus pjūvis pro laką
  • Blogai uždėtos stygos.

Kartais akustinių gitarų kištukai naudojami ne taip, kaip turi būti. Jų tikslas nėra užkišti skyles taip, kad ištraukti būtų galima tik su viniatraukiu (tam ir įkiša popieriaus gabaliukų, ir pila klijus, ir įkala su plaktuku), o tiesiog prilaikyti stygą iš šono. Tam pats kištukas turi turėti kiek smailesnę apačią, kad stygos galas nuslystų ir įsiremtų į bridge plate.


guitar repair
blogas įdėjimas
guitar repair
geras įdėjimas


  • Skilo\atsiklijavo bracing (vidiniai dekos tvirtinimai).

Priežasčių gausa: smūgis, klijų trūkumas, blogai paruošta mediena, neteisingas gitaros laikymas. Dažniausiai matome stipriai deformuota deką, su kalnais ir duobėm, tiltas gali būti pakibęs ore, pasisukęs ar net sulaužytas.


guitar repair
Skilęs bracing
guitar repair
Skilęs bridgeplate

  • Prastas laminato klijavimas, tie patys simptomai, tik dar baisesni.

  • Klijavimas per jėgą, kai nesutampa tilto ir dekos reljefai.


 

Ką reikia daryti, jeigu pastebėjote, kad tiltas atsiklijuoja? (O apie dekos ir tilto patikrinimą galima pasiskaityti čia)

  • atlaisvinti stygas

  • nešti kuo greičiau meistrui.

Taip, kuo anksčiau pavyks pastebėti ir sutvarkyti, tuo mažiau šansų, kad gitarą nepavyks suremontuoti iš viso (dėl medienos deformacijos).

Jokiais būdais nebandykite klijuoti namie! Remontuoti po "remonto" daug sunkiau. Maža tai, kad neteisingai diagnozuota priežastis gali vėl viską sugadinti, dar ir klijų (taip visų mėgstama "epoksidkė" ir superklijai) pėdsakų nuvalyti neįmanoma. Keli pavyzdžiai:


guitar repair
klientai klijuoja patys
guitar repair
klientai klijuoja patys

Tiltą būtinai reikia nuimti pilnai, sutvarkyti (jeigu reikia) vidinę dekos konstrukciją, tada nuvalyti senus klijus iki švaraus medžio per visą tilto plotą. Tuomet pagal esamą dekos geometriją priderinti tilto išlenkimą, kad jis priglustų prie dekos pilnai be jokios įtampos. Tada pagaminti "prispaustuką", kuris pasikartoja dekos reljefą iš vidinės pusės ir tik tada jau klijuoti tiltą medžiui skirtais klijais. Procedūra reikalauja daug dėmesio, kantrybės, tikslumo ir tam tikrų specialių įrankių, dėl ko namų sąlygomis daryti jos nerekomenduoju.

 

Kaip to išvengi?

Saugoti gitarą nuo smūgių, naudoti atitinkamas stygas, jas teisingai sudėti, laikyti gitarą prie 40-60% drėgmės ir su pirmais simptomais nešti diagnostikai (kuri, beje, nieko nekainuoja). Deja, kartais net ir su labai atsakinga priežiūra tiltai atsiklijuoja, bet tai nėra nepagydoma liga. Svarbu neužtempti.


Iki!

216 peržiūrų0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page