top of page

Bass Bar Kontraboso Remontas


styginių remontas
Bass bar ir problemos vieta

Bass bar klijavimas nenuiminėjant viršutinę deką? Skamba, kaip pasaka, bet pas mus viskas įmanoma :)


 

Šis kontrabosas po kritimo gavo rimtą traumą, atsiklijavo apie 5-6 cm bass bar'o iš apatinės pusės. Tai duodavo labai erzinantį burzgėjimą grojant, kurį dar labai gerai gaudavo piezo elementas. Bet koks styginių meistras apsidžiaugtų, juk kalba eina apie dekos nuėmimą, o tai labai brangi procedūra. Iš tikrųjų taip ir yra, tai reikalauja daug įgūdžių ir laiko, po pačios vietos tvarkymo klijuojant deką atgal didelis šansas, kad pasikeis pačio instrumento geometrija, o tai ir naujas sound post, ir naujas tiltas, kosmetika ir tt. Galima ruoštis išlesti visus atostogoms atidėtus pinigus ir dar laukti kelis mėnesius.



styginių remontas
Pasiruošimas klijavimui

Tačiau apžiūros metu mes pastebėjome, kad ilgiausias gitarų skilimo spaustuvas pralenda pro F skylę ir pasiekia tą nelemtingą kraštą, bet... ten reikia pataikyti su klijais! Ir būtinai su gyvuliniais (hide glue). Jie yra verdami atskirame puode iki tam tikros konsistencijos ir be šildymo virsta želę per ~minutę. Tai reiškia, kad per tą minutę reikia klijus paimti, sutepti atsiklijavusią bass bar ir prispausti su spaustuvu. Taip pat nėra jau antro šanso, klaida labai brangiai kainuos.


styginių remontas
Pipečių gyvatė, viela ir švirkštas
styginių remontas
Kur reikia pataikyti

Nusprendžiau iš kelių pipečių ir švirkšto pagaminti ilgą aplikatorių su smailiu galu, kuris įsideda į metalinės vielos konstrukciją, kurios dėka įmanoma tą aplikatorių nukreipti kur reikia... pro skylę nuo atramėlės ir žiūrint pro F skylę su veidrodžiu. Maždaug po pusvalandžio treniruotės buvau pasiruošęs, įpyliau karštus klijus į švirkštą ir įveikiau šitą užduoti. Klijai pateko ten, kur reikia, sutepė visą klijavimo plotą, o paruoštas jau vietoje spaustuvas žaibiškai greitai prispaudė viską į vietą.


styginių remontas
Prispausta!
stygninių remontas
Sutaisytas kontrabosas

Kitą dieną spaustuvą nuėmiau, kontrabosą surinkau ir suderinau. Jokių pašalinių garsų! Valio!



100 peržiūrų0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page