top of page

Apie skirsnius

Nesu didelis istorijos fanas, todėl apie skirsnių atsiradimą galima pasiskaityti Wikipedijoje :) Esmė jų paprasta - padaryti gitarai temperaciją (apie tai, kodėl gitara visada nedera dar parašysiu), kas palengvina gitaristui gyvenimą, juk nebereikia tada kankinti klausos ir taikytis į tas švarias natas. Taip pat galima groti akordus, be skirsnių juos užspausti tikrai būtų labai sudėtinga. Dar vienas pliusas - jie sumažina jėgą, su kuria reikia spausti stygą, kad ta skambėtų švariai. Pasirodo, skirsnių atsiradimas vien tik į naudą, bet turime (kaip ir visur) kitą medalio pusę.


Kaip ir bet koks kitas temperuotas instrumentas gitara taip pat yra kompromisų auka. Tačiau prie to dar prisideda garso išgavimo "ypatumai", blogas set-up, senos stygos, visokiausios tremolo sistemos, nuemėjų magnetinis laukas - visa tai derėjimui tikrai nepadeda. Skirsniai neleidžia adaptuotis prie muzikos, prisiderinti prie bendros harmonijos. Kitas dalykas - tai apsunkina instrumento gamybą, juk pjūvių pozicija turėtų būti labai tiksliai apskaičiuota, patys skirsnsiai lygiai ir kokybiškai sudėti. Taip pat sunkiau ir aptarnauti instrumentą, skirsnius pastoviai reikia lyginti ar keisti. Bet kaip matome šiai dienai gitara be skirsnių (apart bosinės) sunkiai įsivaizduojama, o visas problemas išsprendžia gitaros meistrai.


Gitaros (ir daugumos liaudiškų styginių instrumentų) skirsniai primena grybuką - koja (tang) su dantukais (barb\stud) ir karūna (crown\head). Skirsnis pasikartoja piršlentės reljefą, o dantukų pagalba (ir klijų, žinoma!) skirsnis laikosi medienoje.

Gitaros remontas
Skirsnio anatomija

Kokias charakteristikas turi skirsnis:


Medžiaga.

  • Viena iki šiol populiariausių medžiagų skirsniams yra Neizilberis (Naujasidabris), angliškai Nickel Silver. Tai vario lydinys su nikeliu, dažnai ir su cinko priedu. Jokio sidabro ten NĖRA! Skirsnių gamintojai turi dažniausiai 2 opcijas - su 12% nikelio (minkštesni) ir 18% nikelio (kietesni). Minkštus jau beveik niekur nenaudoja apart istorinių (vintažinių) gitarų arba visai pigių kiniškų, nes tarnavimo savybės tikrai apgailėtinos. 18% jau tapo vos ne pasauliniu standartu, puikus balansas tarp tarnavimo ir apdirbimo patogumo. Ne taip seniai atsirado jau ir 25% (o gal net ir 30% kažkur), tai dar kietesnis variantas, bet dar ne taip lengvai randamas. Bet jis vis tiek dėvėsi... Todėl gamintojai padarė dar vieną žingsnį į priekį, dėl ko dabar mes turime skirsnius, kurie nesidėvi!

  • Po truputi vis populiarėja (ypač elektrinių gitarų rinkoje) skirsniai iš nerūdijančio plieno (stainless steel). Nesunku suprasti kodėl - jie visada gražiai atrodo ir blizga (neizilberis su laiku oksiduojasi ir praranda blizgesį), jie fantastiškai slidus ir jie amžini (nu beveik). Aišku, tai galima paversti ir minusais - retro gitara su tokiais atrodys kvailai, slidumas (blogam šokėjui) trukdo paimti sudėtinga akordą o tas jų tarnavimo laikas tik erzins, nes mes senstame, o jie ne. Kai kurie žmonės dar girdi skambesio skirtumą (lyginant su neizilberiu) ir kiek didesnę tendencija suzvimbėti (kas nesigirdi niekaip per stiprintuvą, bet cmon, kas gi groja elektrine gitara per stiprintuvą(atsiprašau už sarkazmą)). Žodžiu, puikus variantas, kažkiek brangiau kainuoja, įdėjimas sunkesnis, bet pliusai akivaizdus.

  • Bronza (Evo Gold). Dar vienas labai kietas (visom prasmėm) lydinys, kuris naudojamas skirsniams gaminti. Jis irgi beveik amžinas (iš apdirbimo jausmo sakyčiau kokiais 10% minkštesnis plieno), bet jį reikia karts nuo karto poliruoti, nes blizgesys su laiku dingsta. Taip pat daug kam nepatinka, kad šitie skirsniai geltoni ("kaip čigono auksiniai dantys"), bet tai skonio reikalas (su auksine furnitūra puikiai dera).

  • Outsider'iai - titanas (visiškai neslidus, neįmanoma daryti patempimus ir vibrato), žalvaris (ir "čigoniškai atrodo, ir kaip 12% neizilberis tarnauja), nealerginiai (be nickelio).


Tom Bill. Art of Lutherie
skirtingi skirsniu lydiniai

Karūnos plotis ir aukštis. Šitie parametrai turi labai didelę įtaką grojimui ir keičiant skirsnius verta atkreipti dėmesį

  • Plotis. Kaip dažnai būna, ties vieno standarto pasaulis negali sustoti... Dažniausiai amerikiečiai dalina skirsnius į 3 kategorijas: Narrow, Medium ir Jumbo. Viskas būtų gerai, bet atsirado medium Jumbo, X Jumbo ir tt. Prie to prisidėjo dar ir tas momentas, kad vienam dydžiui dar gali priklausyti keli artimi pločiai ir keli aukščiai. Kiti gamintojai nusprendė išmesti tuos pavadinimus ir palikti tiesiog išmatavimus (bet priskirti tam tikrą kodą visam skirsnio profiliui ir net metalui (pvz 6150 ir 6160 skiriasi tik kietumu)). Situacija tampa aiškesnė, atsirado populiarus didžiai tam tikrų instrumentų tipų tarpe. Tai kodėl tas plotis svarbus? Vieno aukščio bet skirtingo pločio skirsniai skirtingai jaučiasi, ypač darant slaidus. Mėgstamiausi slaiderių skirsniai būtų 6130.

  • Aukštis, mano manymu, yra daug svarbesnis dalykas, nuo juo priklauso patogumas prispaudžiant stygą taip pat resursas šlifavimui. Aukšti skirsniai (6000, 6100, 6105) aukščiau pakeliai prisilietimo su styga tašką, tai palengvina prispaudimą, taip pat akivaizdu, kad žemais jie taps tik po kelių šlifavimų. Iš minusų - lengva (blogam šokėjui) perspausti, nata pradės "aukštinti", nepatogu (blogam šokėjui) daryti slaidus, taip pat atsiranda jausmas, kad grifas "pastorėjo" (nu taip, net per 0,5mm). Žemi skirsniai atvirkščiai, priartina stygas prie grifo, sumažina šansus perspausti, mažiau trukdo daryti slaidus (ir man gražiau atrodo). Bet sumokėti už tai teks jų ilgaamžiškumu - vargu, ar atlaikys bent vieną šlifavimą (tuomet išgelbės plienas - jų nereikės iš viso šlifuoti).

Gitarų remontas
Skirsnių profilių lentelė

Kokius skirsnius (pagal Dunlop) deda į visiems žinomas gitaras dabar (dažniausiai)?

  • Gibson 6105

  • Fender 6105

  • Ibanez, Schecter, Jackson 6100

  • Akustinės ir klasikinės 6230

Žinoma, kiekvienas iš didelių gitarų gamintojų naudoja ne vien tik tam tikrą dydį, priklausomai nuo modėlio ir gamybos metų jis gali variuoti (yra gandų, lyg Gibsono skirsniai sumažėjo), bet jeigu pirksite gitarą parduotuvėje, greičiausiai rasite būtent šitą.


 

Pabaigai norėčiau parašyti, kad skirsnių pasirinkimas (keičiant ar užsakant gitarą) yra visiškai skonio reikalas. Nėra "teisingų" ar "neteisingų" skirsnių (nebent norint išlaikyti originalumą), galima dėti mažus bronzinius skirsnius Ibanezui, didelius neizilberio Martinui, o Alchambrai įdėti plieną. Svarbu pagalvoti, ko Jus iš skirsnių norite, o mes padėsime išsirinkti ir profesionaliai įdėti. Iki!

187 peržiūros0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page